Selecteer een pagina

Definitie trauma

De definitie van trauma is een ruim begrip. Je kan denken aan een traumatische ervaring zoals een ongeluk, maar ook jarenlange emotionele of fysieke mishandeling. Dit artikel gaat over trauma wat ontstaat door emotionele en/of fysieke mishandeling, waardoor je zelfbeeld, hoe je naar anderen kijkt en de wereld negatief kan worden beïnvloed. Bijvoorbeeld: “Ik ben waardeloos, anderen zijn niet te vertrouwen en de wereld is een onveilige plek”. Dit alles heeft invloed op jouw hechtingssysteem.

Activatie hechtingssysteem

Het is belangrijk om te weten dat onverwerkte pijn uit het verleden, zoals kwetsing of vernedering, een reactie kan geven in het heden. Somberheid of angstklachten kunnen zich gaan ontwikkelen. Je hechtingssysteem wordt geactiveerd als je eerder de ervaring heb gehad dat je bent gekwetst of vernederd. Het gaat hierbij niet om de waarheid (wat is er precies gebeurd), maar hoe jij het hebt beleefd. Je voelt je niet meer geaccepteerd en je voelt je niet meer geliefd. Een andere belangrijke hechtingsbehoefte is dat je altijd kwetsbaar en onvolmaakt mag zijn. Als je meer wil weten over de hechtingstheorie en welke hechtingsstijlen er zijn kijk dan dit filmpje.

Stress en lichamelijke klachten

Tijdens activatie van je hechtingssysteem kan er een verhoging van het stress hormoon plaatsvinden. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en slecht slapen. Dit komt doordat er een vergroting is van de waakzaamheid omdat de omgeving onveilig is geworden. Er zijn snellere onbewuste reacties in het brein doordat deze alarm slaat vanwege dat eerdere gebeurtenissen als een trauma liggen opgeslagen in het brein. In het volgende artikel geef ik je inzicht over overlevingsmechanismes. 

In therapie leer je inzicht krijgen over jouw hechtingsbehoeftes en angsten. Belangrijk is dat je partner, je ouders of andere in jouw netwerk je gaan helpen in dit proces. Uiteindelijk kan je in communicatie (opnieuw) verbinden en een andere betekenis geven aan je zelfbeeld.