Verbinden is begrijpen
Herstellen van verbinding na conflicten tussen jou en je kind kan ontzettend ingewikkeld zijn. Het vraagt om inzicht hoe bepaalde kinderen zich ‘wapenen’ tegen kwetsingen. Hier een voorbeeld van een vader die het gedrag van zijn zoon begon te begrijpen.
Na uitleg gegeven te hebben over verbinding en de oorsprong van grensoverschrijdend gedrag sloeg een vader de spijker op zijn kop: “Dus als ik het goed begrijp heeft mijn zoon zich vaak gekwetst gevoeld, waardoor hij zichzelf is gaan beschermen voor die pijn. Hij is gaan protesteren naar mij met schelden en zich niet aan de regels houden. Hij slaat op tilt bij correctie van mij en hij trekt zich nu terug, terwijl hij eigenlijk wil dat ik hem ga begrijpen”. Vader was met dit inzicht klaar om te gaan herstellen met zijn zoon.
Herstellen geeft een boost in de hechting
Hoe herstel je breuken na pijnlijke ervaringen tussen ouder en kind? En hoe bevorder je de hechting? Sinds ik de opleiding Attachement Family Focused Therapy (AFFT, Hughes, 2007) heb gevolgd bij de EFT stichting heb ik hiervoor de tools in handen gekregen. Wat mij als systeemtherapeut aanspreekt is dat deze methode gericht is op ouders als de oplossing en niet het kind als het probleem. Ouders wordt gevraagd na te gaan hoe hun kindertijd was, wat ze mogelijk zelf hebben gemist en wat hun huidige stressoren zijn in het leven waardoor ze mogelijk minder beschikbaar zijn voor hun kind. De hoop zit in de verandering van ouders; hoe kunnen ouders datgene wat zij zelf hebben gemist aan liefde en duidelijkheid wel toevoegen in het leven van hun eigen kind. Deze therapie is de kern van mijn aanbod.
Herstel vraagt empathie
Het is belangrijk om te beseffen dat ouders en kinderen niet willen dat hun verbinding verloren gaat. Echter, hoe kan je als ouder, wanneer je je kind totaal beu bent, aansluiten bij je kind zonder afwijzend of corrigerend te zijn? Hoe blijf je als ouder in positie als er dingen kapot zijn geraakt. Het is mijn taak om naast ouders te staan en ze te helpen bij dit proces. Kinderen begeleid ik in het goed leren uitspreken naar ouders van je behoeftes en eventuele angsten die zijn ontstaan. De ouder leert vervolgens hoe je de ander empathisch kan ontvangen en daarmee aansluiten bij nare emoties.
- Kind: “Mam, ik heb al zo vaak geprobeerd om je te vertellen dat ik me rot voelde, maar je luisterde niet en toen ben ik me gaan terugtrekken en gaan schelden omdat ik er niet meer tegen kon”
- Ouder: “Wat goed dat jij dit vertelt en wat belangrijk voor mij om te weten. Ik ben je ouder en ik hou van je, het moet naar voor je geweest zijn je zo te voelen en dat ik er niet voor je was. Ik wil er nu wel voor je zijn”.
Als systeemtherapeut heb ik een fundamentele rol om dit proces goed te begeleidden en om ouders te helpen met de taal en ze te begrenzen wanneer ze terugvallen in oude patronen. Iedereen kan terugvallen in oude patronen. Fouten maken mag! En herstellen is goud waard. Mocht je vragen hebben kan je contact met mij opnemen.
Als je meer wil weten over wat empathie betekend in de praktijk kijk dan naar dit filmpje van hoogleraar maatschappelijk werk Brene Brown.